IKEA hack, avagy így készítsd el a leghasznosabb konyhai bútorod

A svéd bútoráruház szereti az egyszerű alapdarabokat, a kreatív vásárlók legnagyobb örömére. Bárki a saját ízlése szerint alakíthatja át, tuningolhatja fel vagy házasíthatja össze őket, ahogy azt az alábbi példa is jól mutatja. Fogj egy fellépőt és egy ülőkét, csavarozd össze és máris kész a kiskukták elengedhetetlen kelléke, a biztonságot jelentő torony.ikea_hack.jpg

Címkék: konyha gasztro advent DIY

Gyerekbiztos karácsonyfadíszek a konyhából

Ha végeztetek a mézeskalács sütéssel, ne tegyétek még el a sütiszaggatókat! Duplán kihasználhatjuk őket az adventi időszakban, hiszen a konyhában fellelhető alapanyagokból gyerekbiztos díszeket is készíthetünk a karácsonyfánkra.  Szódabikarbóna, keményítő, víz. Ez a három alapanyag biztosítja a szuper délutáni programot!

szodabikarbona_disz.jpg

Címkék: karácsony advent DIY

Alkoholmentes ünnepi italok

Megvan az az érzés amikor nem ehetsz vagy ihatsz valamit? Egészen biztos, hogy azt fogod megkívánni!  Legalábbis az első várandósságom idején pont így voltam az alkohollal. Annyira kívántam, mintha legalábbis azelőtt minden hétvégét mámorosan töltöttem volna. Abban az időszakban kísérleteztem ki két tipikus ünnepi ital alkoholmentes variációját. Elhoztam Nektek, hogy kismamaként vagy szoptatós anyukaként se lógjunk ki a sorból a koccintásnál.

alkohol_mentes_tojaslikor.jpg

Habcsók karácsonyfa köntösben

Gyermekkorom karácsonyainak egyik legszebb emléke, hogy ülök a fa alatt és titokban habkarikát ropogtatok. Ez az emlék inspirált arra, hogy idén én is elkészítsem ezt a klasszikusnak számító édességet. Megtaláltam a legtutibb habcsók receptet, amit idén karácsonyfa nyalóka formában készítettem el. Mutatom!

feldiszitett_habcsok.jpg

Csokoládé helyett ez kerüljön az adventi naptárba

Az előző blogomon már többször is írtam húsvéti ajándékajánló bejegyzést. A nagy sikerre való tekintettel, úgy gondoltam, idén összeszedek egy csokor cukormentes ajándékötletet, amivel megtölthető az adventi naptár huszonnégy zsákocskája. 5+1 tipp, amivel biztosan nem növeled a decemberi cukordömpinget!

adventi_kalendarium.jpg

Zöldül a fürdőszobánk

Publikálva: 2018. október

Egy hónappal ezelőtt már írtam arról, hogy hogyan gyűrűzött be az életünkbe egy környezettudatosabb szemléletmód. Arra gondoltam, hogy sorra véve az otthonunk helyiségeit rávilágítok, milyen kicsi változtatásokkal lehet nagy lépéseket tenni a fenntartható jövő érdekében. A sorozat első részében megmutatom hogyan is zöldül a fürdőszobánk.

zoldul_a_furdoszobank.jpg

Címkék: fenntarthatosag

10 tipp a környezettudatosabb élethez

Publikálva: 2018. szeptember

A július hónapra meghirdetett műanyagmentes nemzetközi mozgalom hatása a mi háztartásunkba is begyűrűzött. Szép lassan, lépésről lépésre történt a változás, épp úgy, mint egy sikeres életmódváltás esetén. Tíz pontba szedtem össze azokat a nagyon egyszerű, pici lépéseket amivel a Ti családotok is sokat tehet a fenntartható jövőért.  

szemet_teknos_thelifewithmimi.jpg

Címkék: fenntarthatosag

Ne csak edd, arcodra tedd! - Őszi arcápolás konyhai alapanyagokkal

Publikálva: 2018. október

Egy nő életében többször is előfordulhat olyan élethelyzet, amikor nem tud időt szakítani arra, hogy meglátogassa a kozmetikusát egy jó alapos, vagy akár egy kényeztető arcápoló kezelésre. Pánikra semmi ok! A konyhánkban rengeteg olyan alapanyag található, amik nem csak belülről, hanem kívülről is táplálni tudják a bőrünket.

oszi_arcapolas.jpg

Mennyit ér egy gyermek élete?

Publikálva: 2018. június

Több mint két éve nem néztem tévét, nem olvastam hírekről. Nem vagyok otthon az aktuálpolitikai témákban és nem tudom, mik a felkapott bulvársztorik. Tudatos döntés eredménye ez. Miután várandós lettem, elhatároztam, hogy kerülöm az összes rám negatív hatást gyakorló médiumot. Tegnap este megtört a jég. Megnéztem a késő esti híradót. "Hét évet kapott a csecsemőjét halálra rázó férfi" állt a szalagcímben.

handcuffs-2102488_1280.jpg

Címkék: lélek anyaság apaság

Nálatok laknak-e állatok? - Avagy így lettünk három gyermekes szülők

Publikálva: 2017. október

2009. nyarán két lakás között ingáztunk; az akkori csajos albérletem és a mostani otthonunk között. Szeptember 1. napjával azonban hivatalosan is összeköltöztünk a Férjemmel, aki eme jeles nappal úgy gondolta, kapcsolatunk valóban új szintre lépett: szükségünk van egy cicára. 

Így lett egy hatalmas vörös perzsa anya és egy utcai cirmos apa kereszteződése a mi elsőszülött gyermekünk. Ő Szofi. 

szofi.jpg 

Kutyagumit evett a gyermekem

Publikálva: 2018. február

Tamarával egy iskolába jártunk. Egyszerre vártuk az első gyermekünket, ők azóta szorgalmasabbak voltak és már megszületett a második babájuk is.  Bár már legalább 2,5 éve nem találkoztunk, szinte napi kapcsolatban vagyunk, megosztjuk a vicces és a kevésbé vicces  - anyasággal kapcsolatos  - történeteinket is egymással.

szeklettartaly.jpg

Nyílt levél a régi barátoknak az összes elmagányosodott anyukától

Publikálva: 2018. augusztus

Drága Barátom!

Tedd a szívedre a kezed! Mit gondoltál akkor, amikor félelemmel vegyes örömmel újságoltam el Neked, hogy gyermekem lesz? Mi volt a mosolyod és az ölelésed mögött?  Őszintén tudtál  örülni velem? Vagy már aznap eltemetted a barátságunkat? Te már akkor tudtad, hogy itt véglegesen lezárul egy korszak és egy teljesen új kezdődik aminek nem biztos, hogy részese szeretnél lenni?
barati_oleles.jpg

Címkék: lélek anyaság

Ébresztő édesanyák!

Publikálva: 2018. október

Amikor tudatosan kezdtem el a bloggal foglalkozni, egyetlen cél lebegett a szemem előtt: inspirálni az édesanyákat, ösztönözni a sorstársakat. Az anyai lét nagyon könnyen be tudja szűkíteni a teret mind pszichikailag, mind fizikálisan. Azonban amint felismerjük ezt a tényt, szertefoszlik minden korlát, hiszen a határvonalakat - ha beismerjük magunknak, ha nem - egyedül mi szabjuk meg önmagunknak.
ebreszto_edesanyak.jpg

Címkék: lélek anyaság

A gyerekek után a nők a leggonoszabb teremtmények?

Publikálva: 2019. március

Világéletemben a férfi kollégák között tudtam hatékonyan dolgozni.  A tyúkól effektusban a feladatokhoz nem problémamegoldó aspektussal, sokkal inkább problémakereső szemlélettel közelítenek a kolleginák. Aztán miután az ember lánya anya lesz, előbb vagy utóbb csak bekerül egy virtuális baromfiketrecbe. 

anyasag.jpg 

Címkék: lélek anyaság

Állatias anyai ösztönök

Publikálva: 2018. január

Esténként, miután a ház elcsendesedik végigpörgetem az internetet. Tegnap elalvás előtt egy - az Index által lehozott - cikken akadt meg a szemem, miszerint lezárták a Fővárosi Állatkertben az emberszabásúak házát egy gorillamama és a december 23-án született utódja érdekében. A "látogatóink egy része hangoskodással, kopogással, vakuzással idegesítette az állatokat, így erre a döntésre kényszerültünk" áll az állatkert közleményében. 

Címkék: lélek anyaság

Szülés utáni depresszió? Egy frászt!

Publikálva: 2018. február

Mostanában egyre divatosabb téma a szülés utáni depresszió. Sokunk - többesszámban fogalmazok, mert nem akarok ujjal mutogatni - szégyelli a gondolatait, amit a babázással kapcsolatban fogalmaz meg, ugyanis a társadalom valahogy azt várja el tőlünk, hogy rózsaszín ködben és púderszagú felhőben örüljünk a nap mind a 24 órájában, hiszen anyukák lettünk.siros_1.jpg

Címkék: lélek anyaság

Anyatejből készült az ékszerem

Publikálva: 2018. május

1,5 éve tápláltam anyatejjel Mimit mikor szembe jött velem az interneten egy gyönyörű ékszer. Rákattintottam a fotóra és pont úgy kerekedett el a szemem, ahogyan most a Tiéd. Anyatejből készült. A szívem hevesen kezdett dobogni. Tudtam, hogy ennél kézzel foghatóbb formába nem tudom önteni azt az érzést, amit szoptatás közben érzek, akkor, amikor szorosan összebújva elveszünk egymás tekintetében. 

ekszerem.jpg

Címkék: anyaság

Kilenc hónap férfi szemmel

Publikálva: 2017. március

Igazból lehet, hogy én vagyok furán összerakva, de én szerettem volna gyereket. Főleg, miután megtaláltam azt a nőt, akire nem csak a saját, de a közös gyermekünk életét is rá mertem bízni. Korábban sem volt olyan jellegű hobbim, vagy kiterjedt baráti köröm, aminek a feladása, vagy ideiglenes takarékra tétele maradandó lelki sérülés okozhatott volna. Persze nem remeteként éltem, félreértés ne essék, egy zenekarban játszok, ami a családon kívüli igényeimet tökéletesen kielégíti. De meg lehet találni az egészséges egyensúlyt, hogy ne kelljen mindent hanyagolni, csak tudni kell kompromisszumokat kötni.

Fiú vagy lány? Négy módszer, ami elárulja

Publikálva: 2019. június 

"Mindegy hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen!" Nincs olyan kismama akinek ne hagyta volna el a száját az iménti mondat. Szintén ritkaságszámba megy az olyan várandós, aki ne lenne kíváncsi arra, hogy fiút vagy lányt hord a szíve alatt. Létezik néhány otthoni teszt, amivel (állítólag) megjósolható a baba neme. Nem bírtam tovább várni, kipróbáltam őket! 

gender_reveal_cake.jpg

Címkék: várandósság

Ezeket olvassátok, ha tesóra vártok!

Publikálva: 2019. április

Amellett, hogy a meseolvasás és a mesehallgatás tökéletes a minőségi idő eltöltésére, tapasztalataim szerint remek feszültségoldó is. A gyermekek a való életben sokkal gördülékenyebben tudnak beleilleszkedni egy adott helyzetbe, ha a mesékben is megerősítést kapnak. A 2,5 éves kislányom hamarosan egy egészen új szerepben tündökölhet: testvére érkezik. Az új élethelyzetre való felkészülésben nagyszerű segítséget nyújtanak a könyvek. 
tesos_konyvek.jpg

Ezzel segítheted a babád látásának kialakulását

Publikálva: 2019. augusztus

Bár az ember utódja - hasonlóan a főemlősökéhez - nyitott szemmel jön világra, mégsem látja tisztán a világot. Az, hogy milyen tárgyakkal vesszük körbe a gyerekünket, befolyásolja a látásának kialakulását. Ebben a blogbejegyzésben azt mutatom meg, hogy a kisfiam ágya fölé milyen forgót készítettem el. Mégiscsak ez lesz az első tárgy az életében, amit a legtöbbet lát majd az első hetekben. 

pompom_forgo.jpeg

Címkék: DIY babakor

Hogyan strandolhatunk várandósan?

Publikálva: 2019. július

Tombol a nyár, sorra dőlnek meg Európa-szerte a melegrekordok. A hazai tavak felé vezető autópályákon lépésben halad a sor, csak a vízparton elviselhető a hőség. Várandósként felmerült bennem a kérdés, jelent-e bármilyen veszélyt a babámra vagy rám nézve a medencében, tóban vagy tengerparton való fürdőzés? Megkérdeztem a témában egy szülész-nőgyógyászt, ezzel új rovatot indítva a blogon, "Szakértő válaszol" címmel.

varandos_medence.jpg

Magyar anyák a föld körül 3. rész - Franciaország

Publikálva 2019. szeptember

Mióta édesanya lettem, fokozott érdeklődést mutatok az iránt, hogy más hogyan csinálja. No nem kimondottan a szomszédasszony gyereknevelési tippjei érdekelnek, inkább más kultúrák anyáitól lesnék el tippeket. Beszélgettem már angliai anyukával itt a blogon, de új-zélandi interjút (ITT) is olvashattatok. Ma Franciaországba repülünk, hogy megtudjuk mi a francia anyák titka, mitől másak a francia gyerekek? 

parizsi_anyak.jpg

Magyar anyák a föld körül 2. rész - Anglia

Publikálva: 2018. március

 

Ha Márkus Réka, itt állna most személyesen előttünk, csak nagyon szerényen, néhány szóban beszélne magáról, ugyanis saját bevallása szerint, soha nem tud “normálisan” bemutatkozni. Közel egy hónapot vártam arra, hogy össze tudjuk hozni az alábbi interjút, de kitartóan ostromoltam, mert úgy vélem, sok anyukának jó példaként szolgálhat sokszínűségével, kisugárzásával és nem utolsó sorban humorával. 

d3506d78-6d29-466e-90b6-cf274f55ca83.jpeg