Koronavírus miatti karantén ide vagy oda, levegőzni kell. Húsvét környékén mindent elárasztanak az ibolyák, amiknek bolondulok az illatáért. Ha a természetben jártok szedjetek egy nagy csokorral és máris mutatom, mit készíthettek belőle, akár a gyerekek segítségével!
Az ibolya az ehető virágok táborát erősíti. A legegyszerűbb ötlet, amit megvalósíthatunk belőle az ibolyás cukor. Az illata nagyon intenzív, az íze, aromája kellemes lesz! Zabkásák, krémek, öntetek tökéletes ízesítője!
Hozzávalók:
- kristálycukor
- vaníliás cukor
- ibolya
- lezárható üveg
1. Vékony sugarú, hideg folyóvíz alatt mossuk meg a virágokat.
2. Csipegessük le a szárakat.
3. Alaposan szárítsuk meg.
4. Kristálycukrot és vaníliás cukrot keverjünk össze ízlésünknek megfelelően.
5. Rétegezzük a cukrot és az ibolyát egymásra. Az arányok: 2 rész cukorkeverék, 1 rész ibolyavirág. Én 1:1 arányban adagoltam a cukrot és virágot.
6. Naponta rázzuk össze alaposan.
7. Két-három hét után kiszedegethetjük a virágokat a cukorból. Mivel ehető növény én nem bajlódtam ezzel a művelettel, egyszerűen beleöntöttem az egészet egy aprítógépbe. Mivel sokkal több ibolyát tettem a cukorba, mint az ajánlás, a cukor átnedvesedett és elvesztette fehér színét. Ez csupán az esztétikai élményből von le egy picit, az íze és az illata mennyei!
A másik remek ötlet a kandírozott ibolya, amit 2008-ban készítettem el először. Az akkor leszedett virágok közül egy-egy annyira gyönyörű volt, hogy sajnáltam volna ledarálni a cukorral együtt. Így született meg a fejemben a kandírozás ötlete, ami nagyon hosszadalmas, pepecs munka, de megéri! És hát időből most rengeteg van. Nem de bár?
Hozzávalók:
- tojásfehérje
- porcukor
- ecset
- ibolya
1. A vékony sugárban csordogáló hideg folyóvíz alatt megmosott ibolyákat alaposan megszárítjuk. A szárukat nem csippentjük le, mert segítik majd a munkákat.
2. Villával felverjük a tojásfehérjét, de épp csak annyira, hogy elkezdjen habosodni egy picit.
3. A virágok szirmait egy ecset segítségével bekenjük a tojásfehérjével kívül és belül is.
4. Meghempergetjük a porcukorban a virágokat, majd a felesleget lerázzuk.
5. Egy tálra sorakoztatjuk az ibolyákat, amik 1,5 nap alatt megszilárdulnak. Ezután a zöld szár könnyedén lecsippenthető.
Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést engedünk az életünkbe.
A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása büntetőjogi és polgári jogi következményeket von maga után.