Ehető virágokkal színesítsd a tányérod!

Koronavírus miatti karantén ide vagy oda, levegőzni kell. Húsvét környékén mindent elárasztanak az ibolyák, amiknek bolondulok az illatáért.  Ha a természetben jártok szedjetek egy nagy csokorral és máris mutatom, mit készíthettek belőle, akár a gyerekek segítségével! 

kandirozott_ibolya.jpg

Az ibolya az ehető virágok táborát erősíti. A legegyszerűbb ötlet, amit megvalósíthatunk belőle az ibolyás cukor.  Az illata nagyon intenzív, az íze, aromája kellemes lesz! Zabkásák, krémek, öntetek tökéletes ízesítője! 

Hozzávalók:

  • kristálycukor
  • vaníliás cukor
  • ibolya 
  • lezárható üveg

1. Vékony sugarú, hideg folyóvíz alatt mossuk meg a virágokat.

2. Csipegessük le a szárakat.

3. Alaposan szárítsuk meg.

4. Kristálycukrot és vaníliás cukrot keverjünk össze ízlésünknek megfelelően.

5. Rétegezzük a cukrot és az ibolyát egymásra. Az arányok: 2 rész cukorkeverék, 1 rész ibolyavirág. Én 1:1 arányban adagoltam a cukrot és  virágot. 

6. Naponta rázzuk össze alaposan.

7. Két-három hét után kiszedegethetjük a virágokat a cukorból. Mivel ehető növény én nem bajlódtam ezzel a művelettel, egyszerűen beleöntöttem az egészet egy aprítógépbe. Mivel sokkal több ibolyát tettem a cukorba, mint az ajánlás, a cukor átnedvesedett és elvesztette fehér színét. Ez csupán az esztétikai élményből von le egy picit, az íze és az illata mennyei!

19e23167-f32e-4f8e-93c5-164fe1daa5f4.jpeg

A másik remek ötlet a kandírozott ibolya, amit 2008-ban készítettem el először. Az akkor leszedett virágok közül egy-egy annyira gyönyörű volt, hogy sajnáltam volna ledarálni a cukorral együtt. Így született meg a fejemben a kandírozás ötlete, ami nagyon hosszadalmas, pepecs munka, de megéri! És hát időből most rengeteg van. Nem de bár? 

Hozzávalók:

  • tojásfehérje
  • porcukor
  • ecset
  • ibolya

1. A vékony sugárban csordogáló hideg folyóvíz alatt megmosott ibolyákat alaposan megszárítjuk. A szárukat nem csippentjük le, mert segítik majd a munkákat.

2. Villával felverjük a tojásfehérjét, de épp csak annyira, hogy elkezdjen habosodni egy picit.

3. A virágok szirmait egy ecset segítségével bekenjük a tojásfehérjével kívül és belül is. 

4. Meghempergetjük a porcukorban a virágokat, majd a felesleget lerázzuk.

5. Egy tálra sorakoztatjuk az ibolyákat, amik 1,5 nap alatt megszilárdulnak. Ezután a zöld szár könnyedén lecsippenthető.

7034ee0e-5f6f-45e2-addb-6bc9e0d2db5a.jpeg

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést  engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása büntetőjogi és polgári jogi következményeket von maga után.


 

Címkék: gasztro DIY