4 hazai alkotó által készített fajáték, amivel még az unokáid is játszani fognak

Az elmúlt időben azt veszem észre magam körül, hogy egyre több a tudatos szülő. Akik tudatosan ügyelnek arra, hogy mivel etessék a gyereküket (vagy inkább mivel ne), hogy hol vásároljanak ruhát nekik és arra is, hogy mivel játsszanak. Hóbortnak tűnhet a fából vagy egyéb természetes alapanyagokból készült játékok előtérbe helyezése, azonban amondó vagyok, ennél rosszabb divathullám soha ne legyen.

_heychicksblog.jpg

Talán szentimentális a gondolat, de engem hihetetlen boldogsággal tölt el, ha arra gondolok, hogy a gyerekeim mostani játékaival valamikor az unokáim fognak játszani. Hiszen a fából készült játékok több generációt kiszolgálnak. Egy pici odafigyeléssel, ápolással, még a dédunokáinkat is szórakoztathatják majd.

Ebben a blogbejegyzésben négy olyan hazai alkotó fából készült játékát mutatom be, amiket féltve őrzök majd  (padlás híján) a lépcsőházi tárolónkban.

1. Fából készült “lego”

Az augusztusi Pici Piacon találkoztunk először a Kidozia építőkockáival. A gyerekeim egyből beleszerettek, alig tudtuk továbbmenni, leragadtak a kiállított játékoknál. Ezt a családi vállalkozás édesanyja, Enikő is észlelhette, hiszen októberben ajándékcsomagot kaptunk tőlük, amit ezúton is köszönünk. Mimikém, akit soha nem kötött le sem a legó, sem a dupló, közel 1,5 órán át játszott vele a csomag kibontása után.

https_heychicks_blog_hu_admin_post_edit_16336404.png

“A Kidozia Creative kockáival a játék igazi móka, miközben fejlődik ügyességük és finommotorikus képességük is,  de még alap matematikai ismereteket is szereznek, fejleszti logikus gondolkodásukat, megismerkednek a formákkal, alapanyagokkal, elemek összefüggéseivel és a fizika alapjaival is.”

A doboz 30 db különböző színű, erezetű, formájú, vegyszermentes, kezeletlen bükkfából készült elemet tartalmaz. A rönkfeldolgozástól kezdve a csomagolásig a Kidozia készíti a termékeket.

2. Memóriajáték

A MEMOO TOYS szintén egy olyan családi vállalkozás, akik a fenntarthatóságot tűzték ki a zászlajukra. Gyerekkorom egyik kedvenc játékát fakorongokból készítik el. A korongok alapanyaga fahulladék, melyeket - a környezettudatosságot legfelsőbb szintekre emelve - újrahasznosított papírcsomagolással láttak el.

memotoys.jpg

A játéktároló hengerben 35 db korong kapott helyet, így a klasszikus memóriajátékot egy kis csavarral is játszhatjuk, készítettek egy "egyszer" kimaradsz elemet is. A MEMOO TOYS memóriajátékai járműves, tanyasi, erdei kaland, balcsis és bogaras tematikában érhető el.

A memóriajátékokon túl más fejlesztőjáték is megtalálható, amik garantált szórakozást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

3. Varázspallló

Ha akarod csúszda, ha akarod hinta, van, hogy asztalka, pad vagy híd. Lehet pihenőhely, vagy alagút, dobbantó, búvóhely,  máskor fellépő a konyhában, hogy anyunak segíteni tudjanak az apró kezecskék. Folyamatosan változásban van, ahogyan a vele játszó fantáziája is. Szándékosan nem neveztem meg a játszó személyét, hiszen a varázspalló 250 kg-ot bír el. Sokszor van, hogy mi szülők egyensúlyozunk rajta._heychicksblog.png

Melinda és Balázs az első pallót az első szülött fiúknak készítették. A családi vállalkozás kinőtte magát egy lokális vállalkozássá, ami megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is biztosít munkát.

“Nem csak külalakjában, de tartalmában, szellemiségében is olyan terméket készítünk, amely több generáción keresztül érték marad.”

4. Bújtató

A finommotorikus képességek fejlesztése nagyon sokszor felmerül, hiszen az apró mancsok ezáltal ügyesednek. Ezt a DebabaKRAFT is nagyon jól tudja, hiszen Nóra és Gyuri két csomagnyi fából készült állatkát készített, hogy ebben segítsen játékosan a gyerekeknek.

A lézervágott figurák pocakjait  különböző alakban lyukakkal látták el, amikbe színes fonalat lehet bebújtatni. Ez pont ugyanaz a technika, mintha a gyerek hímezne. A finommotorikán kívül használniuk kell a logikájukat, hogy követni tudják a fonal fel és le útját, és kreativitásukat, hiszen számtalan alakot "hímezhetünk" a  jegesmaci, a hóbagoly, a nyuszi, az őzike, a maci, a róka, a lajhár vagy a pingvin hasára. 

debabakraft.jpg

A #vegyélhazait mozgalomnak köszönhetően ebben az évben számos magyar vállalkozás termékével ismerkedtünk meg. A játékok vásárlásánál a tudatosságon túl azonban még egy dolgot érdemes szem előtt tartani: az idődet add!

"Nincs szebb, értékesebb ajándék az időnél, melyet gyermekeiddel töltesz úgy, hogy figyelsz rájuk, beszélgetsz velük, együtt játszotok. Fontos, hogy karácsonykor ne csak játékot, hanem #azidődetadd! "

anyaparadicsom_az_idodet_add.jpg

(A kép forrása: @anyaparadicsom.hu Instagram oldala)

És hogy erre az üzenetre egy játékwebáruház (az Anyaparadicsom.hu) tulajdonosa - aki maga is gyakorló édesanya - hívja fel ebben az évben a figyelmet, az számomra igen szívmelengető.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az  Instagramon is megtalálsz!

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása büntetőjogi és polgári jogi következményeket von maga után.