Könyvekre épült tematikus napok a koronavírus idejére

Mától a koronavírus-járvány terjedése miatt hivatalosan is bezár az az óvoda, ahol az elsőszülöttünk kiscsoportos. Óvatosan fogalmazok a kialakult járványhelyzetről, hogy óvjam a biztonságérzetét, mert bár minden gyereket megillet az információhoz való jog, úgy érzem, egy ilyen pici gyermek még nehezen értelmezheti a miértekre adott válaszokat ebben a számunkra is ismeretlen szituációban. A gyerek szűk kis világában, ami most még szűkebb lett, mi szülők jelentjük a biztonságot. Fontos, hogy ne sérüljenek ebben a bizonytalan időszakban. Ehhez az egyik legjobb eszköz a mese.

konyvajanlo_koronavirus.jpg

(A kép forrása: ITT)

Ma reggel az otthonunk átalakul egy űrhajóvá, ami minden nap egy másik bolygón landol. Addig, amíg az óvodában tart a rendkívüli szünet, minden nap egy-egy téma köré fogjuk felépíteni a napunkat. Az adott tárgykörben játszunk, alkotunk, énekelünk, zenélünk, étkezünk. Az első napokban úgy döntöttem segítségül hívom a könyvek mesés világát. A könyveket olvasva akarva-akaratlanul belecsöppenünk egy másik világba. Miért ne tartana ez a varázs egy egész napon át?

 

Hogyan mennek az űrhajósok vécére?

Az egész ötletet Petra Maria Schmitt: Hogyan mennek az űrhajósok vécére? című könyvének címadó meséje adta. A mese célcsoportja a 3-6 év közötti korosztály. Bár Mimikém alulról súrolja a célközönség életkori határát, nagyon gyorsan felkeltették a figyelmét az emészthető hosszúságú, sok-sok információval bíró történetek. Nagyon tetszik, hogy a könyvben található mind a húsz sztori hozzá hasonló korú gyerekeken és családjaikon keresztül magyaráz el folyamatokat. Végre szórakoztató választ kapott arra a kérdésére - hogy csak a kedvenceket említsem –, hogy miért kell aludni, hogy miért csíkos a zebra, hogy miért dorombol a macska, miért vannak hegyek vagy hogy miért forró a tűz.

A könyv mentén a mai nap elkészítjük az űrhajónk vezérlőközpontját. Rajzolunk, színezünk, vágunk és ragasztunk. Tapasztalataim szerint a papírdoboz az a pofonegyszerű tárgy, amivel a gyerekek órákig el tudnak bíbelődni.

 

Babaróka esti meséi

Kiss Judit Ágnes: Babaróka esti meséi

Korosztály: 3-6 éves kor

A Babaróka sorozat harmadik kötete landolt nálunk a napokban, az előző két könyvhöz (Babaróka ajándéka és a Babaróka kertje) még nem volt szerencsénk. Az olvasmány története szerint Babaróka - ahogy általában a gyerekek - nem szeret aludni, viszont a lefekvés előtti meséket annál inkább szereti hallgatni. Főleg akkor, ha édesanyja fejből mesél. Ezt nem is csodálom, hiszen Mamaróka fantáziája nagyon színes, hét mesét is meghallgathatunk tőle Babaróka kedvenceiről, a gombákról. Megismerkedhetünk a gyógygombával, a bolondgombával, a mérges gombával, a kígyótojás gombával, az óriáspöfeteggel, a gyilkos galócával, a csiperkével, és a sornak még nincs vége.

Így a következő nap – nem nehéz kitalálni – egy gombászós nap lesz. Különböző nagyságú, formájú gombák képét fogjuk kinyomtatni, amiket színes ceruzával, zsírkrétával, anya titkos filctollaival és festékkel varázsolunk majd színessé. A fagyasztónkban (ha az emlékeim nem csalnak) van még egy adag gomba, így az ebéd gombapaprikás lesz galuskával.

 

Mézes cukrászda

Szentendrei Judit: Mézes cukrászda

Korosztály: 5-8 éves kor

Korábban meséltem már, hogy Mimi valódi kiskukta, mindig a konyhában sertepertél, mindenben buzgón segédkezik, így egy nap erejéig biztosan az űrhajónk a Mézes cukrászdában fog landolni.

Az ínycsiklandó meseregény, a műfajból kiindulva, nem az én lánykámnak íródott még, azonban amiben sütésről, főzésről van szó, az őt vonzza. Így ha a könyv négy főszereplőjének különböző jellemei és ebből adódó nézeteltérései, valamint a cukrászdanyitási kalandjai nem is kötik le még teljesen, a Mézes cukrászdából érkező nyolc varázslatos sütemény annál inkább. A kötet végén található receptek pontos elkészítési útmutatóval vannak ellátva. Imádom a gasztoregényeket, így nagy örömmel töltött el, hogy ma már gyerekkompatibilis kiadással bővült a házikönyvtárunk.

 

Matricás Laci kerítést lop

Vadadi Adrienn: Matricás Laci kerítést lop

Korosztály: 5-8 éves kor

A Pagony Kiadó régi vágya teljesült a Most én olvasok!-sorozat elindításával, amely pedagógusi szakértelemmel felépítve segít a gyerekek önálló olvasás egyedülálló élményét kialakítani. A szerzők öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten. A negyedik szint oldalanként 15-20 többszöröseb összetett mondatokat tartalmaz, melyek bonyolultabb szavakból épülnek fel, a szöveget kevesebb kép kíséri.

Vadadi Adrienn sorozatának utolsó darabjában Laci úgy határoz, hogy kerítést fog lopni az állatkertből, amivel aztán a házát veszi körbe, hogy Sárika nem tudja zavarni a szabadnapján mindenféle közös program ötletével.

Az, hogy egy rabló mindenfelé matricákat ragaszt számomra roppant inspiráló volt. Biztosan emlékszik gyerekkorából  minden kedves olvasó arra a játékra, amikor egy eldugott tárgyat hideg-meleg-langyos vezényszavak segítségével kellett megkeresni. Arra gondoltam, hogy nehezíthetnénk egyet a játékon, és az elrejtett tárgyak helyét megjelölhetnénk matricával. Így nem csak az adott tárgyat kellene megkeresni, de azt is ki kellene találni, hogy mit keresünk. 

kids-coloring-at-table_1.jpg

(A kép forrása: ITT)

Nem állítom, hogy az elkövetkezendő hetek minden egyes napján játszi könnyedséggel le tudjuk kötni majd a gyerekeink energiáját, de biztos vagyok benne, hogy kreativitással, összefogással, és az ötleteink egymással való megosztásával könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot.

Amennyiben Neked is van tematikus napra és annak megvalósítására ötletek, oszd meg vele a közösségi oldalaim bármelyikén.

A könyveket ezúton is köszönjük a Pagony Kiadónak!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést  engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása büntetőjogi és polgári jogi következményeket von maga után.

Címkék: könyvajánló DIY