Csokoládé helyett ez kerüljön az adventi naptárba

Az előző blogomon már többször is írtam húsvéti ajándékajánló bejegyzést. A nagy sikerre való tekintettel, úgy gondoltam, idén összeszedek egy csokor cukormentes ajándékötletet, amivel megtölthető az adventi naptár huszonnégy zsákocskája. 5+1 tipp, amivel biztosan nem növeled a decemberi cukordömpinget!

adventi_kalendarium.jpg

(A kép forrása: Photo by Torsten Dettlaff from Pexels)

 

Csokoládé helyett teázz!

Nagyon szeretem a kollaborációkból megszületett termékeket. Kamocsay-Beh Mariann a Bazsalikomos kert háziasszonya és Bánhidi Dóra a Jógakaland anyukája összedugták a fejüket és így született meg egy kizárólag természetes alapanyagokból készült, aromák és ízfokozók nélküli gyerektea, a Durmi Maci Teakeveréke - Az igazán huncut gyerekeknek. Az összetevők között megtaláljuk a csipkebogyót, almaszirmot, a fekete berkenyét és a citromfüvet is. 

jogakaland_tea.jpg

Igazán tökéletes esti rutint alakíthatunk ki a gyerekeknek. A három éves Mimi lányom előszeretettel adagolja sötétedéskor a keveréket a teatojásba, hogy aztán a meleg, ízletes italt kortyolgatva, a takaró alá bebújva együtt...

 

...Olvassunk!

A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című mesekönyv huszonnégy és fél fejezetben tartogat karácsonyi történeteket. Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez.


Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig. A mesék mellett a könyv minden napra tartogat egy-egy kreatív ötletet (levelet írunk a Mikulásnak, karácsonyi üdvözlőlapot készítünk, ajándékokat és díszeket gyártunk, sütünk, stb.) ajánl a gyerekeknek és szüleiknek. Igazi élmény lesz így a karácsony.

 

Élmény

Ha már az élményeknél tartunk. Húsvétkor már meséltem Nektek a papírfüggő Blazsek Anitáról, aki három éve ragadta meg önmegvalósítás céljából  az ecseteit, amiből megszületett a Pingalló Titkai. Vízfestékkel és mártogatós tollal készült termékek végigkísérhetik párokat egy egész életen át, esküvőtől a családalapításon át, a jeles pillanatokig.

Most az Édes napok - Adventi kalendáriuma csalt mosolyt az arcomra. 30 darab lélekmelengető program szerepel a kártyákon, melyek nem feltétlenül igényelnek két szülőt, de az egész család részt vehet bennük. Többségük 20-40 perces miniprogram, ami hétköznap esténként megvalósítható, illetve van pár néhány órás programjavaslat is, melyek beütemezhetők a hétvégékre. Ez egy örökérvényű adventi élménygyűjtemény, amely minimalista módon fogbarát,  pénztárcabarát és családbarát is egyben.

 

Napról napra!

Egy másik örök adventi naptárra is felfigyeltem a múlt évben. Orosz Judit 2019-ben mesterdiplomázott a MOME Animáció szakán. Grafikáit száz közül is fel lehet ismerni. Varázslatos, gyermeki mesevilágba repítenek el. Legszívesebben kitapétáznám velük a gyerekek szobáját. 

orosz_judit.jpg

Judit kétféle 24 darabos mágneses kirakóval emeli az ünnep fényét.  A Téli falu és az Erdei állatok karácsonya nevet viselő képek, apró kidolgozásokkal vannak teli, a mozgalmas jelenetek valódi böngészőként hatnak nem csak a gyerekre. (UPDATE: A nagy érdeklődésre való tekintettel az összes kirakó elkelt.)

 

Rakd ki, meséld el!

Ha már kirakónál tartottunk, nem tudok elmenni a Pojga (ejtsd: Pozsga) történetmesélő kockái mellett. A Pojga játékok Kolozsváron készülnek egy pici műhelyben, egy négy fős csapat kézzel készíti őket. Mindenki más-más szakterületről érkezik, de közös bennünk a játékhoz való szoros kapcsolat. 

pojga_kocka.jpegA szett 20 db különböző kockát tartalmaz. A bükkfából készült kockákon szereplő képek segítenek elindítani a történetet, így mindenki gyorsan mesemondóvá válhat. A történetmesélés közben a kicsi fantáziája szárnyra kel, így kitűnő fejlesztő játék! A kockák egyik oldala natúr fa, figurákkal díszítve, a másik oldala színes, így többféle játékra is alkalmas. Az azonos színűekből mesét  lehet szőni, de építőkockaként is használható. 

 

Ha úgy adódott, hogy már nincs idő rendelni...

... vásárolj tudatosan! A plázákban található üzletek polcain is számtalan természetes anyagú, örök játék található. A fából készült játékok, a nyomdák, pecsétek mindig játékok maradnak. Pici odafigyeléssel továbbadhatóak, megörökölhetőek. 

De talán kézzel készített élmény a legnagyobb ajándék ebben az időszakban! Nyomtass ki 24 darab mesét, fűzd fel egy zsinórra, ahogyan Szentjobbi Kriszta is tette múlt évben.

Áldott, békés, ünnepre hangolódó heteket kívánok Nektek!

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést  engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.