Gyerekbiztos karácsonyfadíszek a konyhából

Ha végeztetek a mézeskalács sütéssel, ne tegyétek még el a sütiszaggatókat! Duplán kihasználhatjuk őket az adventi időszakban, hiszen a konyhában fellelhető alapanyagokból gyerekbiztos díszeket is készíthetünk a karácsonyfánkra.  Szódabikarbóna, keményítő, víz. Ez a három alapanyag biztosítja a szuper délutáni programot!

szodabikarbona_disz.jpg

Az évek során összegyűlt egy nagy kupac üveg karácsonyfadíszem. Olyan valódi régi ünnepeket, mesevilágot idéző díszek, mint amilyenek gyerekként a fánkon lógtak. Az elmúlt években a hűvös pincében pihentek, a biztonságot jelentő dobozban, ugyanis – ismervén a gyerekem – biztos voltam benne, hogy meg szerette volna puszilgatni a szárnyas malacot és teadélutánt tartott volna az angyaloknak, na meg persze magához szerette volna ölelni a jó öreg szakács Mikulást. 

Műanyag díszeket nem szerettem volna venni, úgyhogy közös alkotásba fogtunk az ünnep előtti hétvégén, hogy olyan dekorációt készítsünk, amit nem sajnálunk, ha eltörik.

Gyerekbiztos díszek hozzávalói:

  • 1 egység étkezési keményítő
  • 2 egység szódabikarbóna
  • 1,25 egység víz

Az egység jelen esetben nálam 2 dl volt.

Elkészítési idő:

  • Massza elkészítése: 30 perc
  • Pihentetése: 5-6 óra
  • Nyújtás, szaggatás, díszítés: ez csak Tőletek függ
  • Szárítás: egy nap

1. Első lépésként összekevertem 1 egység étkezési keményítőt, 2 egység szódabikarbónát és 1,25 egység vizet egy lábosban. Az egység jelen esetben nálam 2 dl volt. 

2. Elkezdtem összefőzni folyamatos kevergetés közben az egészet. Először bugyborékolt, aztán csomósodott (itt majdnem feladtam!), majd darabos burgonyapürére hasonlított (itt már szentségeltem!), végül egy már nehezen keverhető masszává vált (itt kezdtem el reménykedni abban, hogy sikerült!)

3. Ekkor gyorsan egy alufóliába tettem a masszát, mert hallottam róla, hogy hipp-hopp szárad. A másik művelet, amit én nem tettem meg, de Ti mindenképpen tegyetek meg, ha nem akartok a lábostól megszabadulni (khm) az a villámgyors beáztatás.

4. Nagyjából 5-6 órán át pihent a tészta szobahőmérsékleten, légmentesen becsomagolva.

5. A pihenő idő letelte után mintha nem is azzal a rakoncátlan, sűrű t@konnyal néztem volna farkasszemet: formázható, lágyabb gyurmához hasonlít a kihűlt massza, ami nem ragad, könnyedén kinyújtható. Mielőtt a díszeket kiszaggattam pecséttel, fogpiszkálóval, fenyőággal, rozmaringgal mintáztam. Így érdekes struktúrákat varázsolhatunk.

6. A díszek kiszáradása nagyon hosszadalmas, nálunk 18 órát pihentek. Nem ajánlott fűtőtesttel vagy sütővel gyorsítani ezt a folyamatot, mert könnyen reped, deformálódik. Türelem! :)

 gyerekbiztos_karacsonyfadiszek.jpg

Ebből az adagból közel 200 darab csillogó hópihe készült el, ami nem csak a karácsonyfánkat díszítette, de az ajándékok dekorálására is bőven jutott belőle. Anno a 1,5 éves lánykám is lelkesen segédkezett a konyhában. Nagyon kedves emlék a szívemnek. Lehet, hogy idén sem kellene felhozni az üvegdíszeket?

Ha Te is kipróbáltad a receptet, küldj egy fotót! Szívesen megosztom blog Instagram oldalán.

Ha kíváncsi vagy egy formabontó habcsók vagy pár alkoholmentes ünnepi ital receptjére, akkor nézd meg a korábbi bejegyzéseket ITT!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést  engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása büntetőjogi és polgári jogi következményeket von maga után.

 

 

 

 

Címkék: karácsony advent DIY