Ezzel segítheted a babád látásának kialakulását

Publikálva: 2019. augusztus

Bár az ember utódja - hasonlóan a főemlősökéhez - nyitott szemmel jön világra, mégsem látja tisztán a világot. Az, hogy milyen tárgyakkal vesszük körbe a gyerekünket, befolyásolja a látásának kialakulását. Ebben a blogbejegyzésben azt mutatom meg, hogy a kisfiam ágya fölé milyen forgót készítettem el. Mégiscsak ez lesz az első tárgy az életében, amit a legtöbbet lát majd az első hetekben. 

pompom_forgo.jpeg

Létezik egy nézet, miszerint az embergyermek azért születik a 40. hétre, mert az anyai szervezetben nincs hely a további növekedéshez, és a világrajövetel sem tudna másként végbemenni. Ugyanakkor az utód még fejletlen, pont úgy, mint az emberszabásúak kölykei. Tudtad például, hogy az újszülött gorilla csupán 1,5–2 kilós és teljesen magatehetetlen, ezért az anyja a karjában hordozza? Néhány hónaposan már anyjuk hátán lovagolnak, és itt is maradnak 3–4 éves korukig. 2–4 éves korukig szopnak, ivaréretté csupán 7 évesen válnak. (forrás: Wikipédia

Ez a fejletlenség a gyerekeknél a szemre is hatással van. Az újszülött 20 cm távolságra lát élesen, így szoptatás közben az édesanya arcát már alaposan meg tudja figyeli. Hathetesen kezdenek el rácsodálkozni a világító, fényes tárgyakra, és három hónapos korban kezd kialakulni a színlátásuk. A fél éves gyermek 2 méteres távolságra lát tisztán. Egyéves korára alakul ki a térlátása, ekkor már érzékeli a távolságot és a kiemelkedő tárgyakat (pl: lépcső). Két éves korra a gyermek látóerőssége már egy felnőttével azonos. (forrás: ITT)

A fenti tudásanyag birtokában tudhatjuk, hogy a babák az első időszakban tulajdonképpen még mindent csak sötét-világos foltokban látnak. Ezért szerettem volna egy monokróm forgót a baba kiságya fölé, hogy már a kezdetektől segítsem a látását. A bababoltok kínálata  - tapasztalataim szerint - még mindig a rózsaszín és kék színek köré csoportosul. Ezért hamar eldőlt, hogy ebből egy DIY projekt lesz!

diy_forgo_hozzavalok.jpg

Hozzávalók:

- körforgó alap (én egy hasonlót újítottam fel)

- műanyag alapozó spray (opcionális)

- fehér lakkspray (opcionális)

- pom-pom készítő

- fonalak

- olló

A nagy külföldi webshopok keresőibe beírva a "baby crib mobile" szavakat rengeteg kiságy fölé szerelhető forgót találunk. Szerencsére meg lehet vásárolni csupán a vázat vagy a motort is, így szabad utat kapunk az alkotásra. Az első gyermekünknek, Miminek egy világítós, 10 dallamot lejátszó, altató és a természet hangjait is utánzó, csillagokat kivetítő, mindent tudó szerkezete volt, mégis mindig csak ugyanazt az egy melódiát szerette hallgatni. A környezetkímélés és az újrahasznosítás jegyében ezt az igazán lányos körforgó került átalakításra. 

1. Első lépésként a régi körforgónkat alaposan letisztítottam. 

2. A második lépésben igyekeztem leragasztani az összes olyan rést, ahol a spary-k beszivárgása gondot okozhatott volna.

3. Alapozás, átszínezés. 

Kismamaként nagyon ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne lélegezzük be ezeket az anyagokat, ezért javaslom, hogy teraszon, erkélyen, udvaron dolgozzunk több részletben!!!

Az alapozás azért fontos, mert így a festék könnyebben megtapad a műanyagra és reményeim szerint tartósabb is lesz. Ez egyébként egy átlátszó réteg lesz és viszonylag gyorsan szárad a levegőn.

pinterest_inspraciok.jpg4. A blog Pinterest oldalán készítettem egy inspirációs táblát olyan forgókról, amiket mi magunk is elkészíthetünk otthon, mégis nagyon mutatósak. Az én választásom most a pom-pomokra esett. 

A házi pom-pom készítés rejtelmeiről ebben a bejegyzésben már írtam részletesebben, és ha jól emlékszem, egy YouTube linket is csatoltam segítségképpen. Amíg száradt a festék elkészítettem a gömböket.

5. Úgy fűztem fel a gombócokat egymás alá, hogy méreteik csökkenjenek. Így alulról nézve a legnagyobb és a legkisebb gömb is látszódik.

diy_forgo.jpg

Utólag eszembe jutott, hogy a fekete, fehér és szürke fonal közé csempészhettem volna ezüst szálat is, hogy ha megcsillan rajta a fény, az is felkelthesse a figyelmét az uraságnak. A terveim szerint úgy 3-4 hónapos kora körül szeretném majd a pom-pomos díszeket lecserélni valamilyen színes figurásra. Még nincs pontos tervem, de updatelem majd ezt a bejegyzést és akkor meglátjátok, mi lett a második alkotás végeredménye.  

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

Címkék: DIY babakor